„Makaron
zapiekany z serem”
Składniki
- 500 g makaronu( świderki)
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- odrobina oleju
- 1,5 łyżki masła
- 200 g (1,5 szklanki) utartego sera
składniki
na sos:
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 przecier pomidorowy ok 160 g
- 2 lub 3 szklanki wody
- pół łyżeczki curry
Sposób
przygotowania
Przygotowanie: 20 min. ›Gotowanie: 30 min.
›Gotowe w: 50 min.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić wymieszane mięso mielone z przyprawami ( sól, pieprz, papryka) i posiekanym czosnkiem
- Pomidory ułożyć w misce i zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i posiekać.
- Po podsmażeniu mięsa dodać pomidory
- Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju (aby się nie sklejał) i ugotować al dente, odcedzić.
- W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Woda może być lekko przegotowana, a sos powinien rzadki.
- Sos należy wlać do mięsa często mieszając. Następnie dodajemy masło.
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne
- Przełożyć makaron do przygotowanego naczynia żaroodpornego polewając przygotowanym wcześniej sosem z mięsem. Posypać pozostałym serem. ( Można przekładać warstwami, aby cały makaron był oblany sosem)
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut
Smacznego!!!
bardzo pyszny obiad wyszedł, dziękuje;)
OdpowiedzUsuń