niedziela, 20 lipca 2014

Przepis na makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem”

Składniki
ilość porcji: 6
  • 500 g makaronu( świderki)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 200 g (1,5 szklanki) utartego sera

składniki na sos:
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 przecier pomidorowy ok 160 g
  • 2 lub 3 szklanki wody
  • pół łyżeczki curry

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min.  ›Gotowanie: 30 min. ›Gotowe w: 50 min.

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić wymieszane mięso mielone z przyprawami ( sól, pieprz, papryka) i posiekanym czosnkiem
  2. Pomidory ułożyć w misce i zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i posiekać.
  3. Po podsmażeniu mięsa dodać pomidory
  4. Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju (aby się nie sklejał) i ugotować al dente, odcedzić.
  5. W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Woda może być lekko przegotowana, a sos powinien rzadki.
  6. Sos należy wlać do mięsa często mieszając. Następnie dodajemy masło.
  7. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne
  8. Przełożyć makaron do przygotowanego naczynia żaroodpornego polewając przygotowanym wcześniej sosem z mięsem. Posypać pozostałym serem. ( Można przekładać warstwami, aby cały makaron był oblany sosem)
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut

Smacznego!!!


1 komentarz: