"Wiejski garnek"
Składniki: (dla 6 osób)
- 2 papryki czerwone
- 3 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- Sos pomidorowy
- ¼ kostki masła lub troszkę oleju
- Pieprz
- przecier pomidorowy, miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obrać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę
wraz z cebulą, a następnie smażyć na maśle ok 15 minut. Ziemniaki pokroić w
talarki, wrzucić do garnka z ok 600ml wody i gotować. Kiełbasę obrać, pokroić
w talarki i wrzucić na patelnię. Gotowy
sos (lub własnej receptury) wlać do posmażonej z cebulką kiełbasy(ok 200ml). Można doprawić
pieprzem, solą, łyżką miodu oraz przecierem. Całość wymieszać i wrzucić do
podgotowanych ziemniaków. Następnie dusić na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje a ziemniaki zmiękną.
SmacznegoJ