Naleśniki
z serem
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/2szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- 1/2 wody gazowanej
- szczypta soli
Masa:
- 300g sera
- serek homogenizowany waniliowy
- rodzynki
- śmietana
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie: (ok 40min.)
Jajka wymieszać z cukrem na puszysto i
dolać mleko i wodę. Następnie dodać mąkę wcześniej przesypaną
przez sitko i proszek do pieczenia. Dodać soli i wszystko dokładnie
wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce skórkę z cytryny.
Całość musi być rzadka(jak za gęste dolać mleka). Smażyć na
patelni nalewając cienką warstwę ciasta, tak by przykryła całą
patelnie.
Międzyczasie przygotować masę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić wodę. Ser
rozgnieść widelcem, dodać resztę składników i wymieszać.
Naleśniki smarujemy masą i zawijamy.