wtorek, 22 lipca 2014

Przepis na kotlety schabowe z frytkami i fasolką


" Kotlety schabowe z frytkami i fasolką"



Składniki:
ilość porcji: 4
  • 750 g  frytek
  • 4 plastry schabu ok 500 g
  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina oleju
  • 1/4 kostki masła
  • przyprawa do mięsa
  • 200 g krakersów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min. ›Gotowanie: 40 min. ›Gotowe w: 6min.
W małej misce rozbić jajka, dodać soli, pieprzu i mleka. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem i obsypać przyprawami, a potem zanurzyć w ubitych jajkach. Następnie pokruszyć krakersy ( najlepiej jeszcze w opakowaniu zgnieść tłuczkiem lub przemielić przez maszynkę). Tak przygotowane kotlety posypać krakersami, aby powstała gruba panierka.
Na małej patelni roztapiamy masło i dodajemy fasolkę szparagową. Następnie dolewamy wodę i zostawiamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Możemy doprawić dodając pół łyżeczki soli i odrobinę cukru. Smażyć do momentu aż fasolka będzie miękka ( ok 20 min)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać frytki. Na górze posypać papryką i solą ( lub ulubionymi przyprawami np.chili, curry). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 25-30 min.

Podgrzać na patelni ok 2 łyżek oleju i usmażyć kotlety na średnim ogniu. Następnie włożyć do naczynia pod przykryciem ( będą miękkie i nie wystygną)
Gotową fasolkę odcedzamy jeśli została woda i podajemy z frytkami i kotletem.

Smacznego!

poniedziałek, 21 lipca 2014

przepis na babeczki z makiem


Babeczki z makiem”



Składniki:(na 24 porcje)
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 300 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 300 ml maku (1,5 szklanki)
  • 1 l mleka
  • parę kropel olejku waniliowego
  • 200 g rodzynek


Czas przygotowania- 30 min. Czas pieczenia: 30 min
Mak wsypujemy do rondla dolewając 2 szklanki mleka. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min często mieszając. Pod koniec gotowania, gdy mleko już prawie odparowało dodajemy masło i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszane odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie ucieramy jajka z cukrem zwykłym i waniliowym wlewając pozostałe mleko( 2 szklanki) oraz olejek waniliowy. Dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia do uzyskania jednolitej masy. Do całości dodajemy ugotowany mak.
Ciasto wylewamy do foremek do 2/3 wysokości. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min. Ciepłe babeczki posypujemy startą gorzką czekoladą.. Po ostygnięciu babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!:)


niedziela, 20 lipca 2014

Przepis na makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem”

Składniki
ilość porcji: 6
  • 500 g makaronu( świderki)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 200 g (1,5 szklanki) utartego sera

składniki na sos:
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 przecier pomidorowy ok 160 g
  • 2 lub 3 szklanki wody
  • pół łyżeczki curry

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min.  ›Gotowanie: 30 min. ›Gotowe w: 50 min.

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić wymieszane mięso mielone z przyprawami ( sól, pieprz, papryka) i posiekanym czosnkiem
  2. Pomidory ułożyć w misce i zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i posiekać.
  3. Po podsmażeniu mięsa dodać pomidory
  4. Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju (aby się nie sklejał) i ugotować al dente, odcedzić.
  5. W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Woda może być lekko przegotowana, a sos powinien rzadki.
  6. Sos należy wlać do mięsa często mieszając. Następnie dodajemy masło.
  7. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne
  8. Przełożyć makaron do przygotowanego naczynia żaroodpornego polewając przygotowanym wcześniej sosem z mięsem. Posypać pozostałym serem. ( Można przekładać warstwami, aby cały makaron był oblany sosem)
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut

Smacznego!!!