" Kotlety schabowe z frytkami i fasolką"
Składniki:
- 750 g frytek
- 4 plastry schabu ok 500 g
- 400 g fasolki szparagowej mrożonej
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- odrobina oleju
- 1/4 kostki masła
- przyprawa do mięsa
- 200 g krakersów
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta cukru
Sposób
przygotowania
Przygotowanie: 20 min.
›Gotowanie: 40 min.
›Gotowe w: 60 min.
W
małej misce rozbić jajka, dodać soli, pieprzu i mleka. Plastry
mięsa rozbić tłuczkiem i obsypać przyprawami, a potem zanurzyć
w ubitych jajkach. Następnie pokruszyć krakersy ( najlepiej
jeszcze w opakowaniu zgnieść tłuczkiem lub przemielić przez
maszynkę). Tak przygotowane kotlety posypać krakersami, aby
powstała gruba panierka.
Na
małej patelni roztapiamy masło i dodajemy fasolkę szparagową.
Następnie dolewamy wodę i zostawiamy na średnim ogniu co jakiś
czas mieszając. Możemy doprawić dodając pół łyżeczki soli i
odrobinę cukru. Smażyć do momentu aż fasolka będzie miękka ( ok
20 min)
Na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać frytki. Na górze
posypać papryką i solą ( lub ulubionymi przyprawami np.chili,
curry). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 25-30
min.
Podgrzać
na patelni ok 2 łyżek oleju i usmażyć kotlety na średnim ogniu.
Następnie włożyć do naczynia pod przykryciem ( będą miękkie i
nie wystygną)
Gotową
fasolkę odcedzamy jeśli została woda i podajemy z frytkami i
kotletem.
Smacznego!