sobota, 20 września 2014

przepis na ciasto z herbatników



„Ciasto z herbatników”





Składniki:


· ok 500 g herbatników
· 2 budynie waniliowe bez cukru
· 1 litr mleka
· 400 g gotowej masy krówkowej
· polewa czekoladowa (ja robię sama)
· 60 g masła
· 2 szklanki cukru
· kakao
· daktyle


Sposób przygotowania:


Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia a na niej poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Ugotować 1 budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu ale z pominięciem cukru! Gorący budyń wylać na herbatniki. Ułożyć na nim kolejną warstwę ciastek. Rozsmarować na niej masę krówkową (masę można podgrzać w gorącej wodzie by była rzadsza). Przyłożyć „krówkę” warstwą herbatników.

Ugotować drugi budyń – w ten sam sposób co pierwszy i znów gorący wylać na ciasto. Potem obsypać pokrojonymi daktylami. Ułożyć herbatniki. Następnie polać polewą czekoladową


(polewa czekoladowa: rozpuść masło w garnku, dodaj cukier, potem troszkę mleka i kakao. Wszystko dokładnie rozpuść mieszając) i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz