„Ciasto z herbatników”
Składniki:
· ok 500 g herbatników
· 2 budynie waniliowe bez cukru
· 1 litr mleka
· 400 g gotowej masy krówkowej
· polewa czekoladowa (ja robię sama)
· 60 g masła
· 2 szklanki cukru
· kakao
· daktyle
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia a na niej poukładać pierwszą warstwę herbatników.
Ugotować 1 budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu ale z pominięciem cukru! Gorący budyń wylać na herbatniki. Ułożyć na nim kolejną warstwę ciastek. Rozsmarować na niej masę krówkową (masę można podgrzać w gorącej wodzie by była rzadsza). Przyłożyć „krówkę” warstwą herbatników.
Ugotować drugi budyń – w ten sam sposób co pierwszy i znów gorący wylać na ciasto. Potem obsypać pokrojonymi daktylami. Ułożyć herbatniki. Następnie polać polewą czekoladową
(polewa czekoladowa: rozpuść masło w garnku, dodaj cukier, potem troszkę mleka i kakao. Wszystko dokładnie rozpuść mieszając) i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz