„Zdrowe naleśniki z otrębów - ze szpinakiem”
Składniki:
·
1
opakowanie szpinaku 400g
·
Pieprz,
sól
·
1
duża cebula
·
1/2
kostki masła
Ciasto:
·
5
jaj
·
2
szklanki mleka
·
Szklanka
mąki
·
Otręby
pszenne
·
Siemię
lniane
·
Płatki
owsiane
·
Odrobina
płatków kokosowy
·
3
krople olejku aromatyzowanego
Przygotowanie:
Cebulę
pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło( ¼ kostki). Szpinak smażyć na
drugiej patelni na pozostałej ilości masła. Zamiast masła można używać oliwy.
Składniki na
ciasto naleśnikowe wrzucić do miski i wymieszać mikserem. Na minimalnie
wysmarowanej oliwą patelni( lub bez) smażyć naleśniki. Ok 1 chochla na patelnie
o średnicy 28cm.
Podsmażony
szpinak dodać do zarumienionej cebulki. Przyprawić i wymieszać. Farsz układać
na naleśniku i zawijać w połówki. Podawać polane sosem czosnkowym, śmietaną lub
bez dodatków.
Smacznego!