sobota, 24 stycznia 2015

Przepis na naleśniki z otrębów - ze szpinakiem

„Zdrowe naleśniki  z otrębów -  ze szpinakiem”



Składniki:

Farsz:
·         1 opakowanie szpinaku 400g
·         Pieprz, sól
·         1 duża cebula
·         1/2 kostki masła

Ciasto:
·         5 jaj
·         2 szklanki mleka
·         Szklanka mąki
·         Otręby pszenne
·         Siemię lniane
·         Płatki owsiane
·         Odrobina płatków kokosowy
·         3 krople olejku aromatyzowanego

Przygotowanie:


Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło( ¼ kostki). Szpinak smażyć na drugiej patelni na pozostałej ilości masła. Zamiast masła można używać oliwy.
Składniki na ciasto naleśnikowe wrzucić do miski i wymieszać mikserem. Na minimalnie wysmarowanej oliwą patelni( lub bez) smażyć naleśniki. Ok 1 chochla na patelnie o średnicy 28cm.
Podsmażony szpinak dodać do zarumienionej cebulki. Przyprawić i wymieszać. Farsz układać na naleśniku i zawijać w połówki. Podawać polane sosem czosnkowym, śmietaną lub bez dodatków.
Smacznego!



Szybki przepis na banany w polewie czekoladowej

„Banany w polewie czekoladowej”



Składniki:


·         3 banany
·         3 łyżki śmietany
·         3 łyżki cukru
·         2 łyżki kakao
·         ¼ szklanki wody
·         ¼ kostki masła









Przygotowanie:

Banany pokroić w talarki. Masło rozgrzać w rondelku, dodać cukier i wodę często mieszając. Następnie dodać śmietanę i kakao. Całość dokładnie mieszać aż zgęstnieje( można też kupić gotową polewę czekoladową). Banany polać czekoladą i gotoweJ



poniedziałek, 19 stycznia 2015

„Przepis na makaron z białym serem (twarogiem) i cebulką”

„Makaron z białym serem (twarogiem) i cebulką”



Składniki:

300 g twarogu
3 średnie cebule
500 g makaronu
sól pieprz
odrobina masła






Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Twaróg rozdrabniamy w miseczce, doprawiamy i mieszamy z cebulką na patelni. Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnie. Całość mieszamy i po chwili nakładamy na talerze.

SmacznegoJ



niedziela, 18 stycznia 2015

„Przepis na szybką jajecznicę”

„Jajecznica na mleku”




Składniki: ( 2 porcje)

      Pieprz
      Sól
      Papryka
      Pół szklanki mleka
      6 jaj.     
   ¼ kostki masła




Przygotowanie:


Jajka rozbić w misce, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dolać mleko. Na patelni rozgrzać masło. Międzyczasie 6 kromek chleba poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika ( ok 150 stopni). Na roztopione masło wylać jajka, podsmażyć wg. gustu ( ja lubię na średnio suchą).
Upieczony chleb posmarować masłem, a jajecznicę wyłożyć na talerz lub na chleb.

SmacznegoJ