" Szarlotka"
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 mały proszek do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 50 ml mleka
- 2 kg jabłek
- 250 g cukru pudru (lub zwykły)
- cynamon
- 5 białek
- daktyle ( 150 g)
Przygotowanie:(czas przygotowania 30 min; pieczenia 50 min.)
Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy mleko, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy drobno pokrojone jabłka połączone z cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka układamy pokrojone daktyle. Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją ciastem z zamrażalnika startym na tarce o dużych oczkachPieczemy ok 50 min w 180OC
Smacznego : )
Pyszny przepis, czekam na następną degustację. :) Kasia
OdpowiedzUsuń