„ Makaron z pieczarkami i schabem w śmietanie”
Składniki:
0,5 kg
pieczarek
3
cebule
2 ząbki
czosnku
1 łyżka
miodu
0,4 kg
schabu
1 mała
śmietana 18%
Szklanka
wody
2
łyżeczki sosu czosnkowego
0,5 kg
makaronu świderki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę,
doprawić pieprzem i papryką, a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek
pokrojony w kostkę oraz łyżkę miodu. Całość smażyć ok 8
minut po czym dodać pokrojone w talarki pieczarki. Międzyczasie
wstawić w garnku do zagotowania wodę na makaron. Całość smażyć
do zarumienienia. Pod koniec dodać śmietanę rozrobioną z wodą i
sosem czosnkowym.
Do garnka z wrzącą i
osoloną wodą wrzucić makaron i zagotować. Do wody można dodać
odrobinę oleju, by makaron się nie sklejał. Ugotowany i odcedzony
makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko
masłem. Na makaron położyć warstwę wcześniej przygotowanego
mięsa ze śmietaną. Najlepiej układać warstwami: makaron-
mięso-makaron-mięso. Na wierzch posypać starty ser i wstawić do
piekarnika na 30 min w temp. 160 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz