niedziela, 23 kwietnia 2017

Przepis na spaghetti ze szpinakiem i brokułami

                   Spaghetti ze szpinakiem i brokułami


Składniki:
  • 1 świeży brokuł
  • 1 paczka szpinaku mrożonego(ok 450g)
  • Mięso mielone z indyka
  • 1 jogurt naturalny lub śmietana 30% (ok 150g)
  • Przyprawy( sól, pieprz, curry, kurkuma)
  • Makaron do spaghetti
  • 1 duża cebula
  • Odrobina oliwy



Przygotowanie:
Mięso wcześniej przyprawić, dodać posiekaną w kostkę cebule i odstawić na 2h. Następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Do garnka z wodą wrzucić rozdrobiony na kawałki brokuł i gotować aż do uzyskania miękkiej formy. Po ugotowaniu odcedzić. Do osobnego garnka wlać wodę, po zagotowaniu dodać szczyptę soli i makaron. Wyłączyć gotowanie w momencie uzyskania półtwardego makaronu. Odczekać ok 5 minut i odcedzić zalewając zimną wodą. W ten sposób uzyskamy makaron lekko al.dente. Do szpinaku z mięsem dodać jogurt naturalny i wymieszać. Serwować makaron wymieszany ze szpinakiem na wierzchu kładąc brokuły lub na makaron osobno wyłożyć szpinak i brokuły.