Spaghetti ze szpinakiem i brokułami
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 1 paczka szpinaku mrożonego(ok 450g)
- Mięso mielone z indyka
- 1 jogurt naturalny lub śmietana 30% (ok 150g)
- Przyprawy( sól, pieprz, curry, kurkuma)
- Makaron do spaghetti
- 1 duża cebula
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Mięso wcześniej przyprawić, dodać
posiekaną w kostkę cebule i odstawić na 2h. Następnie podsmażyć na rozgrzanej
oliwie, dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Do garnka z wodą wrzucić
rozdrobiony na kawałki brokuł i gotować aż do uzyskania miękkiej formy. Po
ugotowaniu odcedzić. Do osobnego garnka wlać wodę, po zagotowaniu dodać
szczyptę soli i makaron. Wyłączyć gotowanie w momencie uzyskania półtwardego
makaronu. Odczekać ok 5 minut i odcedzić zalewając zimną wodą. W ten sposób
uzyskamy makaron lekko al.dente. Do szpinaku z mięsem dodać jogurt naturalny i
wymieszać. Serwować makaron wymieszany ze szpinakiem na wierzchu kładąc brokuły
lub na makaron osobno wyłożyć szpinak i brokuły.