sobota, 21 lutego 2015

Przepis na steki wołowe z frytkami

 "Steki wołowe z frytkami"


Składniki:


  • Mięso wołowe ok 0,5 kg
  • Pieprz, papryka
  • Olej
  • Frytki mrożone



Przygotowanie:


Mięso dokładnie umyć i pokroić w grube plastry. Następnie każdy kawałek posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Wrzucamy steki na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z każdej strony ok 5 minut na średnim ogniu. 
Po czym dolewamy ok szklanki wody i przykrywamy pokrywką (wtedy stek jest miękki i soczysty). Międzyczasie przewracamy steki i smażymy aż do wyparowania wody.

Frytki pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem. Tak przygotowane frytki są mniej kaloryczne. Całość podać razem na talerzu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz