"Steki wołowe z frytkami"
Składniki:
- Mięso wołowe ok 0,5 kg
- Pieprz, papryka
- Olej
- Frytki mrożone
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i pokroić w grube plastry. Następnie
każdy kawałek posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Wrzucamy steki na
rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z każdej strony ok 5 minut na średnim
ogniu.
Po czym dolewamy ok szklanki wody i przykrywamy pokrywką (wtedy stek jest miękki i soczysty).
Międzyczasie przewracamy steki i smażymy aż do wyparowania wody.
Frytki pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem.
Tak przygotowane frytki są mniej kaloryczne. Całość podać razem na talerzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz