poniedziałek, 28 lipca 2014

przepis na spagetti bolognese



" Zapiekane spagetti bolognese"




Składniki ( 4 porcje)

· 500 g makaronu spaghetti
· 500 g mięsa mielonego (z indyka)
· 1 opakowanie sosu spaghetti bolognese ( w         proszku)
· Pół łyżeczki ostrej papryki
· 3 pomidory
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
· 1 cebula
· Pół łyżeczki curry
· Sól
· Pieprz
· Bazylia
· Olej
· 3 szklanki wody


Przygotowanie ( 35 min. )


Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju. Najlepiej podgotować i twardy zostawić w gorącej wodzie aby troszkę zmiękł. Wtedy będzie idealny.



Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę dodając do mięsa mielonego. Mięso mieszamy z papryką, curry, solą i pieprzem. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, często mieszając się.

Pomidory zalewamy wrzątkiem a po ok 5 minutach obieramy ze skórki i siekamy. Przekładamy na patelnię i podsmażamy razem z mięsem. Potem mieszamy sos spaghetti bolognese ( w proszku) ze szklanką wody i przecierem. Możemy dodać sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy około 5 minut często mieszając. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę wody.

Makaron odcedzamy i nakładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z mięsem i sosem posypując bazylią, oregano oraz parmezanem ( w zależności od gustu). Całość zapiekamy ok 10 min w 160 stopniach.





Smacznego!!