poniedziałek, 7 marca 2016

Przepis na pikantny gulasz z ryżem

Pikantny gulasz z ryżem
 



Składniki:


  •   0,5 kg mięsa (karkówka)
  •    2 cebule
  •   5 pieczarek
  •   1 szt Papryki czerwonej
  •    Przyprawa do gulaszu
  •    Marchewka
  •    Groszek
  •    Przyprawy( pieprz, papryka)
  •    2 łyżki przecieru pomidorowego 


Przygotowanie:


Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki , marchewkę, cebulę obrać i pokroić. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię dodając przyprawę do gulaszu. Po chwili dodać wszystkie warzywa i podsmażyć. Całość przełożyć do garnka i dolać ok 1 litra wody. Dusić na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić przecierem ze słoiczka i papryką w proszku. Opcjonalnie można zaprawić śmietaną. Gulasz zalecam podawać z ryżem.



Smacznego!

Sernik na zimno

Sernik na zimno z twarogu



Ten sernik wygląda i smakuje podobnie jak sernik pieczony, jednak jest łatwiejszy i szybszy do wykonania! :)


Składniki:


  • 0,5 kg twarogu zmielonego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 8 łyżek mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • masa kajmakowa
  • 2 opakowania herbatników
  • 1 szklanka płatków musli
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie rodzynek ok 200 g
  • 1 opakowanie ok 100 g orzeszków posiekanych w kosteczkę


Przygotowanie:


Twaróg, serki oraz cukier wrzucić do miski i utrzeć mikserem. Masę kajmakową włożyć do garnka z wodą i gotować ok 15 minut. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać na niej herbatniki. 

Masło roztopić i podzielić na części ¼ i ¾. 
Warstwę herbatników posmarować masą z płatek i ¼ kostki roztopionego masła. Pozostałą część masła wlać do twarogu i dokładnie wymieszać.

Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min. Mleko w proszku wymieszać z połową szklanki ciepłej wody po czym wlać do masy twarogowej i wymieszać. 

Do całości dodać budyń waniliowy i szklankę mleka. Na herbatniki wylać masę, posypać rodzynkami i ponownie wyłożyć warstwą herbatników. 
Masę kajmakową wyjąć z garnka i wylać na ułożone herbatniki. Wyrównać wylaną masę kajmakową i posypać orzeszkami.Wstawić do lodówki na ok 2h.

Smacznego!