Sernik na zimno z twarogu
Ten sernik wygląda i smakuje podobnie jak sernik pieczony, jednak jest łatwiejszy i szybszy do wykonania! :)
Składniki:
- 0,5 kg twarogu zmielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 8 łyżek mleka w proszku
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- masa kajmakowa
- 2 opakowania herbatników
- 1 szklanka płatków musli
- 1 budyń waniliowy
- 1 opakowanie rodzynek ok 200 g
- 1 opakowanie ok 100 g orzeszków posiekanych w kosteczkę
Przygotowanie:
Twaróg, serki oraz cukier wrzucić do miski i utrzeć
mikserem. Masę kajmakową włożyć do garnka z wodą i gotować ok 15 minut. Blaszkę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać na niej
herbatniki.
Masło roztopić i podzielić na części ¼ i ¾.
Warstwę herbatników
posmarować masą z płatek i ¼ kostki roztopionego masła. Pozostałą część masła
wlać do twarogu i dokładnie wymieszać.
Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na
10 min. Mleko w proszku wymieszać z połową szklanki ciepłej wody po czym wlać
do masy twarogowej i wymieszać.
Do całości dodać budyń waniliowy i szklankę
mleka. Na herbatniki wylać masę, posypać rodzynkami i ponownie wyłożyć warstwą
herbatników.
Masę kajmakową wyjąć z garnka i wylać na ułożone herbatniki.
Wyrównać wylaną masę kajmakową i posypać orzeszkami.Wstawić do lodówki na ok
2h.
Smacznego!