środa, 31 grudnia 2014

„Przepis na makaron z pieczarkami i schabem w śmietanie”

 Makaron z pieczarkami i schabem w śmietanie”


Składniki:

0,5 kg pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
0,4 kg schabu
1 mała śmietana 18%
Szklanka wody
2 łyżeczki sosu czosnkowego
0,5 kg makaronu świderki






Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić pieprzem i papryką, a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek pokrojony w kostkę oraz łyżkę miodu. Całość smażyć ok 8 minut po czym dodać pokrojone w talarki pieczarki. Międzyczasie wstawić w garnku do zagotowania wodę na makaron. Całość smażyć do zarumienienia. Pod koniec dodać śmietanę rozrobioną z wodą i sosem czosnkowym.
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucić makaron i zagotować. Do wody można dodać odrobinę oleju, by makaron się nie sklejał. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko masłem. Na makaron położyć warstwę wcześniej przygotowanego mięsa ze śmietaną. Najlepiej układać warstwami: makaron- mięso-makaron-mięso. Na wierzch posypać starty ser i wstawić do piekarnika na 30 min w temp. 160 stopni.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz