„Zapiekanka ziemniaczana
z kiełbasą i szpinakiem”
Składniki:
400g kiełbasy
500g ziemniaków
200g szpinaku
2 cebule
Sól, pieprz, czerwona papryka
Sos śmietankowy lub wg gustu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę również obrać
ze skórki i pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do smaku
można również czosnek.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulkę i
podsmażamy. Następnie dodajemy kiełbasę i szpinak( ja dałam mrożony).Całość
doprawiamy przyprawami.
Do naczynka żaroodpornego układamy na przemian warstwę
ziemniaków, polewamy sosem, nakładamy kiełbasę ze szpinakiem, znowu ziemniaki itd. Całość musi być zalana rzadkim sosem. Warstwy nie mogą być za grube. Górna warstwa
to ziemniaki( ładnie się podpiekają będąc na górze). Dla lubiących ser polecam
pod koniec pieczenia dodać na wierzch dania. Piec ok 50min. W temp.180 stopni.
SmacznegoJ