czwartek, 23 października 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i szpinakiem

„Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i szpinakiem”






Składniki:
400g kiełbasy
500g ziemniaków
200g szpinaku
2 cebule
Sól, pieprz, czerwona papryka
Sos śmietankowy lub wg gustu




Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę również obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do smaku można również czosnek.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy kiełbasę i szpinak( ja dałam mrożony).Całość doprawiamy przyprawami.
Do naczynka żaroodpornego układamy na przemian warstwę ziemniaków, polewamy sosem, nakładamy kiełbasę ze szpinakiem, znowu ziemniaki itd. Całość musi być zalana rzadkim sosem. Warstwy nie mogą być za grube. Górna warstwa to ziemniaki( ładnie się podpiekają będąc na górze). Dla lubiących ser polecam pod koniec pieczenia dodać na wierzch dania. Piec ok 50min. W temp.180 stopni.



SmacznegoJ