Sernik na zimno z masą kajmakową
Składniki:
- 9 jaj
- 180g cukru
- 200g mąki(150g pszennej, 50g pełnoziarnistej)
- 1 proszek do pieczenia(15g)
- 1 puszka masy kajmakowej(510g)
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie masy „sernik na zimno” /Gellwe
- dżem wiśniowy(lub inny ale koniecznie niskosłodzony)
- orzeszki ziemne lub migdały do posypania
Do masy sernikowej:
- 0,5l mleka
- 2 serki homogenizowane waniliowe
Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka po czym
ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier ciągle miksując. Żółtka wymieszać
widelcem i małymi porcjami dodawać do ubitych białek. Nadal miksując(zmniejszyć
obroty na niskie) dodawać przesianą uprzednio mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość
delikatnie wymieszać dodając sok z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na
160°C na 30-40 min.( do zarumienienia-sprawdzać wilgotność patyczkiem).
Masę kajmakową wstawić do garnka z
wodą i gotować na średnim ogniu ok 40 min. (w celu rozrzedzenia). Gotową masę
sernikową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczony (ostudzony) biszkopt
przekroić poziomo na dwie części. Jedną część posmarować dżemem, wyłożyć masą
sernikową i przykryć pozostałą warstwą biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć masę
kajmakową, posypać orzeszkami i wstawić do lodówki na co najmniej 1h.
Smacznego!