niedziela, 29 marca 2015

Przepis na wiejski garnek

"Wiejski  garnek"



Składniki: (dla 6 osób)

  • 2 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • Sos pomidorowy
  • ¼ kostki masła lub troszkę oleju
  • Pieprz
  • przecier pomidorowy, miód (opcjonalnie)


Przygotowanie:



Cebulę i ziemniaki obrać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę wraz z cebulą, a następnie smażyć na maśle ok 15 minut. Ziemniaki pokroić w talarki, wrzucić do garnka z ok 600ml wody i gotować. Kiełbasę obrać, pokroić w talarki i wrzucić na patelnię.  Gotowy sos (lub własnej receptury)  wlać  do posmażonej z cebulką kiełbasy(ok 200ml). Można doprawić pieprzem, solą, łyżką miodu oraz przecierem. Całość wymieszać i wrzucić do podgotowanych ziemniaków. Następnie dusić na małym ogniu, aż  wszystko zgęstnieje a ziemniaki zmiękną.


SmacznegoJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz