wtorek, 26 sierpnia 2014

przepis na lasagne ze szpinakiem


" Lasagne ze szpinakiem"





Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • Fix spagetti 4 sery z brokułami
  • makaron Lasagne -250 g
  • pomidory - 400 g
  • szpinak - 300 g
  • 1 cebula biała
  •  2ząbki czosnku
  • starty żółty ser - 150 g
  • 150 ml śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów


Przygotowanie:


Płaty makaronu sparz chwilę w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Fix Knorr rozmieszaj z 200 ml wody i śmietaną. Zagotuj.
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj zmielone mięso i smaż razem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane pomidory zaparzone wrzątkiem i obrane ze skórki)

Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną sosu Knorr. Ułóż płaty makaronu a następnie kolejno mięso i szpinak. Ułożoną warstwę posmaruj sosem i posyp startym serem – całą tę czynność powtórz raz jeszcze.

Wierzch zapiekanki przykryj płatami makaronu, posmaruj sosem a następnie posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 30 minut. Smacznego!!