środa, 6 sierpnia 2014

Przepis na puree i serduszka z kurczaka




.„ Puree i serduszka z kurczaka  ”


Składniki: (ilość porcji: 4)
·         serca drobiowe z kurczaka - 500 g
·         cebula biała - 2 sztuki
·         musztarda grillowa - 2 łyżeczki
·         przyprawa curry w proszku - 2 łyżeczki
·         masło – 100 g
·        1 kostka rosołowa
·         1,5 kg ziemniaków
·         Szklanka mleka
·         Zioła prowansalskie
·         Sól
·         Pieprz
·         1 łyżka mąki





Sposób przygotowania:
Serca umyć  każde przekroić  wzdłuż na pół. Cebule i czosnek obrać i posiekać  w drobną kostkę.
W rondlu rozpuścić  masło (50 g) i  dorzucić cebulę z czosnkiem. Smażyć  mieszając przez kilka minut.

Dodać serduszka i curry nadal smażąc przez ok 10 min. Wlać  200 ml gorącej wody oraz dodać kostkę rosołową i musztardę. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie.Opcjonalnie można zrobić zasmażkę do sosu, aby był gęstszy( łyżkę mąki podsmażyć na patelni z roztopioną łyżką masła i dodać ostudzone)


Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło( 50 g), zioła, pieprz i sól. Wszystko wymieszać oraz dolać szklankę mleka dokładnie ubijając. Podawać w kształcie kulek polane gotowym sosem.

Smacznego!!

.