. „ Puree i serduszka
z kurczaka ”
Składniki: (ilość porcji: 4)
·
serca drobiowe z kurczaka - 500 g
·
cebula biała - 2 sztuki
·
musztarda grillowa - 2 łyżeczki
·
przyprawa curry w proszku - 2 łyżeczki
·
masło – 100 g
· 1 kostka rosołowa
·
1,5 kg ziemniaków
·
Szklanka mleka
·
Zioła prowansalskie
·
Sól
·
Pieprz
· 1 łyżka mąki
· 1 łyżka mąki
Sposób
przygotowania:
Serca umyć każde przekroić wzdłuż na pół. Cebule i czosnek obrać i
posiekać w drobną kostkę.
W rondlu rozpuścić masło (50 g)
i dorzucić cebulę z czosnkiem. Smażyć mieszając przez kilka minut.
Dodać serduszka i curry nadal smażąc przez ok 10 min. Wlać 200 ml gorącej wody oraz dodać kostkę rosołową i musztardę. Dusić na małym ogniu,
pod przykryciem, ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie. Opcjonalnie można zrobić zasmażkę do sosu, aby był gęstszy( łyżkę mąki
podsmażyć na patelni z roztopioną łyżką masła i dodać ostudzone)
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło( 50 g), zioła, pieprz i sól.
Wszystko wymieszać oraz dolać szklankę mleka dokładnie ubijając. Podawać w
kształcie kulek polane gotowym sosem.
Smacznego!!
.