środa, 31 grudnia 2014

„Przepis na makaron z pieczarkami i schabem w śmietanie”

 Makaron z pieczarkami i schabem w śmietanie”


Składniki:

0,5 kg pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
0,4 kg schabu
1 mała śmietana 18%
Szklanka wody
2 łyżeczki sosu czosnkowego
0,5 kg makaronu świderki






Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić pieprzem i papryką, a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek pokrojony w kostkę oraz łyżkę miodu. Całość smażyć ok 8 minut po czym dodać pokrojone w talarki pieczarki. Międzyczasie wstawić w garnku do zagotowania wodę na makaron. Całość smażyć do zarumienienia. Pod koniec dodać śmietanę rozrobioną z wodą i sosem czosnkowym.
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucić makaron i zagotować. Do wody można dodać odrobinę oleju, by makaron się nie sklejał. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko masłem. Na makaron położyć warstwę wcześniej przygotowanego mięsa ze śmietaną. Najlepiej układać warstwami: makaron- mięso-makaron-mięso. Na wierzch posypać starty ser i wstawić do piekarnika na 30 min w temp. 160 stopni.


Smacznego

„Przepis na makowca z nutellą i kruszonką”

„Przepis na makowca z nutellą i kruszonką”




Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
Proszek do pieczenia
2/3 kostki masła

Masa makowa:
200g rodzynek
Płatki migdałów
Olejek migdałowy
Skórka z pomarańcza
3 łyżki miodu
0,5 kg maku
05, litra mleka
1 łyżeczka cukru  trzcinowego
4 duże łyżki nutelli
¼ kostki masła

Przygotowanie:

Margarynę roztopić w garnku i ostudzić. Jajka wymieszać z cukrem i dodać resztę składników ciasta. Ugnieść na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Cisto w woreczkach wsadzić do zamrażalki na pół godziny.
Mak wsypać do mleka i gotować do momentu wyparowania mleka.  Następnie zmielić mak dwa razy przez maszynkę. Do maku dodać roztopione masło, rodzynki, migdały, miód, potartą skórkę z pomarańcza , olejek migdałowy oraz cukier. Całość wymieszać.
Jedną część ciasta ułożyć na spodzie formy silikonowej lub wysmarowanej masłem blaszki. Najlepiej urywać po kawałku i ugniatać na formie. Pod koniec poprzebijać  ciasto widelcem.  Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Na górę zetrzeć na tarce połowę drugiej części ciasta. Następnie utworzyć kolejną warstwę masy makowej, a na nią rozsmarować nutellę i posypać migdałami. Na całość zetrzeć resztę ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40 min w 180 stopniach.

Smacznego!!