sobota, 20 września 2014

przepis na ciasto z herbatników



„Ciasto z herbatników”





Składniki:


· ok 500 g herbatników
· 2 budynie waniliowe bez cukru
· 1 litr mleka
· 400 g gotowej masy krówkowej
· polewa czekoladowa (ja robię sama)
· 60 g masła
· 2 szklanki cukru
· kakao
· daktyle


Sposób przygotowania:


Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia a na niej poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Ugotować 1 budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu ale z pominięciem cukru! Gorący budyń wylać na herbatniki. Ułożyć na nim kolejną warstwę ciastek. Rozsmarować na niej masę krówkową (masę można podgrzać w gorącej wodzie by była rzadsza). Przyłożyć „krówkę” warstwą herbatników.

Ugotować drugi budyń – w ten sam sposób co pierwszy i znów gorący wylać na ciasto. Potem obsypać pokrojonymi daktylami. Ułożyć herbatniki. Następnie polać polewą czekoladową


(polewa czekoladowa: rozpuść masło w garnku, dodaj cukier, potem troszkę mleka i kakao. Wszystko dokładnie rozpuść mieszając) i posypać wiórkami kokosowymi.

przepis na ciasto z bananami

„Ciasto z bananami”

Składniki: (przygotowanie 15 min. Pieczenie 45 min.)
4 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do piecz.
4 łyżki kakao
2 łyżka cynamonu
6 łyżek  oleju
3  banany
1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać dokładnie z cukrem, dodać mleko, olej  i nieustannie mieszając stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz resztą składników.

Formę  wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.

Wylać  ¾ ciasta do formy, ułożyć pokrojone w plastry banany i polać resztą ciasta. Piec ok 45 min.  w temperaturze  180- 200 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić wg uznania np. migdałami.


Smacznego J

niedziela, 14 września 2014

przepis na zupę kalafiorową


"Zupa kalafiorowa"





Składniki:


· 1 kalafior
·  mieszanka warzy (mogą być mrożone)
· 3 l wody
· 4 udka z kurczaka
· koperek
· liście laurowe
· pieprz granulowany
· 4 łyżki śmietany
· sól
· pieprz
· cukier


Przygotowanie:



Do garnka z wodą włóż udka kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Opcjonalnie można dodać dwa pokrojone ziemniaki. Następnie dodaj warzywka, kalafior w kawałkach, liście laurowe i pieprz granulowany. Całość gotuj do miękkości. Wyciągnij udka do ostygnięcia po czym oddziel od kości i kawałki mięsa wrzuć do zupy. Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę i posiekany koperek oraz szczyptę cukru.




Smacznego:)