sobota, 21 lutego 2015

Przepis na gulasz z mięsa i cebuli

"Gulasz z mięsa i cebuli"


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa np. wieprzowego
  • 4 cebule
  • Olej
  • Pieprz
  • Sól
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki






Przygotowanie:



Mięso opłukać, pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Cebulę obrać i pokroić. Całość wrzucić na patelnię i podsmażać, aż się mocno zarumieni. Do mięsa dolać 3 szklanki wody i smażyć pod przykryciem. 
Następnie w szklance wymieszać mąkę, śmietanę i wodę z patelni. Taką mieszankę dodać do mięsa, aby zagęścić całość. Smażyć mieszając jeszcze ok 5 min.

Gulasz można podać z kluskami.

Smacznego!



Przepis na steki wołowe z frytkami

 "Steki wołowe z frytkami"


Składniki:


  • Mięso wołowe ok 0,5 kg
  • Pieprz, papryka
  • Olej
  • Frytki mrożone



Przygotowanie:


Mięso dokładnie umyć i pokroić w grube plastry. Następnie każdy kawałek posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Wrzucamy steki na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z każdej strony ok 5 minut na średnim ogniu. 
Po czym dolewamy ok szklanki wody i przykrywamy pokrywką (wtedy stek jest miękki i soczysty). Międzyczasie przewracamy steki i smażymy aż do wyparowania wody.

Frytki pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem. Tak przygotowane frytki są mniej kaloryczne. Całość podać razem na talerzu.

Smacznego!