piątek, 15 sierpnia 2014

przepis na kruche ciastka z jagodami



" Kruche ciastka z jagodami"






 Składniki:

  •   250 g mąki
  •   50 g cukru
  •   1 mały proszek do  pieczenia
  •   2 żółtka
  •   120 g masła
  •   szczypta soli
  •   1 cukier waniliowy
  •   20 ml mleka
  •   200 ml dżemu z jagód
  •   120 g cukru pudru (lub  zwykły)
  •   migdały

Przygotowanie:


Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy mleko, ugniatamy i wykładamy do foremek silikonowych. Drugą połowę mieszamy z mlekiem i wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy dżem i posypujemy cukrem waniliowym. Na dżem układamy migdały. Migdały pokrywamy dokładnie ciastem z zamrażalnika startym na tarce o dużych oczkach.
Pieczemy ok 30 min w 180 OC




Smacznego : )

przepis na szarlotkę


" Szarlotka"



Składniki:

  •  500 g mąki
  •  50 g cukru
  •  1 mały proszek do pieczenia
  •  5 żółtek
  •  1 kostka masła
  •  szczypta soli
  •  1 cukier waniliowy
  •  50 ml mleka
  •  2 kg jabłek
  •  250 g cukru pudru (lub zwykły)
  •  cynamon
  •  5 białek
  •  daktyle ( 150 g)




Przygotowanie:(czas przygotowania 30 min; pieczenia 50 min.)


Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy mleko, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy drobno pokrojone jabłka połączone z cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka układamy pokrojone daktyle. Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją ciastem z zamrażalnika startym na tarce o dużych oczkachPieczemy ok 50 min w 180OC










Smacznego : )




Paluszki krabowe w panierce

Paluszki krabowe w panierce”



Składniki
ilość porcji: 4
  • 750 g frytek
  • 12 paluszków krabowych
  • 400 g warzyw na patelnię
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • odrobina oleju
  • 200 g krakersów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min.  ›Gotowanie: 40 min. ›Gotowe w: 6min.
W małej misce rozbić jajka, dodać soli, pieprzu i mleka. Paluszki krabowe zamoczyć w jajkach po czym obtoczyć w pokruszonych krakersach.
Na małej patelni podgrzewamy olej i dodajemy warzywa. Następnie dolewamy wodę i zostawiamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Możemy doprawić dodając pół łyżeczki soli i odrobinę cukru. Smażyć do momentu aż warzywa będą miękkie ( ok 20min)
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać frytki. Na górze posypać papryką i solą ( lub ulubionymi przyprawami np. chili, curry). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 25-30 min.

Podgrzać na patelni ok 2 łyżek oleju i usmażyć paluszki krabowe. Najlepiej na średnim ogniu aby nie były surowe w środku. Gotowe paluszki podajemy z frytkami i warzywami.