niedziela, 23 listopada 2014

Przepis na latte z sosem czekoladowym

„Latte z sosem czekoladowym”



Składniki: (2 kawy)


1.Ziarna kawy ok 50 gram
2. 300 ml mleka
3. Sos czekoladowy do kaw
4. 2 kostki gorzkiej czekolady










Przygotowanie:  (15 min.)

Ziarna zmielić młynkiem. Następnie wsypać do foremki na kawę i mocno ubić. Nalać wody do ekspresu (korzystam z ekspresu ręcznego). Włączamy ekspres.  Między czasie, gdy kawa już spływa do pojemniczka nalewamy mleko do kubka. Odstawiamy pojemnik z kawą i spieniamy mleko ( jeśli ktoś nie ma spieniacza w ekspresie może mleko podgrzać i spienić mikserem). Do wysokich szklanek nalewy odrobine sosu czekoladowego. Następnie po ściance szklanki nalewamy połowę mleka. Najlepiej robić to po łyżeczce, aby wyszły ładne warstwy. Na warstwę mleka nalewamy w ten sam sposób kawę. Później ponownie pozostałe mleko. Całość posypujemy startą czekoladą.


Smacznego;)