środa, 31 grudnia 2014

„Przepis na makowca z nutellą i kruszonką”

„Przepis na makowca z nutellą i kruszonką”




Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
Proszek do pieczenia
2/3 kostki masła

Masa makowa:
200g rodzynek
Płatki migdałów
Olejek migdałowy
Skórka z pomarańcza
3 łyżki miodu
0,5 kg maku
05, litra mleka
1 łyżeczka cukru  trzcinowego
4 duże łyżki nutelli
¼ kostki masła

Przygotowanie:

Margarynę roztopić w garnku i ostudzić. Jajka wymieszać z cukrem i dodać resztę składników ciasta. Ugnieść na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Cisto w woreczkach wsadzić do zamrażalki na pół godziny.
Mak wsypać do mleka i gotować do momentu wyparowania mleka.  Następnie zmielić mak dwa razy przez maszynkę. Do maku dodać roztopione masło, rodzynki, migdały, miód, potartą skórkę z pomarańcza , olejek migdałowy oraz cukier. Całość wymieszać.
Jedną część ciasta ułożyć na spodzie formy silikonowej lub wysmarowanej masłem blaszki. Najlepiej urywać po kawałku i ugniatać na formie. Pod koniec poprzebijać  ciasto widelcem.  Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Na górę zetrzeć na tarce połowę drugiej części ciasta. Następnie utworzyć kolejną warstwę masy makowej, a na nią rozsmarować nutellę i posypać migdałami. Na całość zetrzeć resztę ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40 min w 180 stopniach.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz