„Przepis na makowca z
nutellą i kruszonką”
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
Proszek do pieczenia
2/3 kostki masła
Masa makowa:
200g rodzynek
Płatki migdałów
Olejek migdałowy
Skórka z pomarańcza
3 łyżki miodu
0,5 kg maku
05, litra mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 duże łyżki nutelli
¼ kostki masła
Przygotowanie:
Margarynę roztopić w garnku i
ostudzić. Jajka wymieszać z cukrem i dodać resztę składników ciasta. Ugnieść na
jednolitą masę i podzielić na dwie części. Cisto w woreczkach wsadzić do
zamrażalki na pół godziny.
Mak wsypać do mleka i gotować do
momentu wyparowania mleka. Następnie
zmielić mak dwa razy przez maszynkę. Do maku dodać roztopione masło, rodzynki,
migdały, miód, potartą skórkę z pomarańcza , olejek migdałowy oraz cukier. Całość
wymieszać.
Jedną część ciasta ułożyć na spodzie
formy silikonowej lub wysmarowanej masłem blaszki. Najlepiej urywać po kawałku
i ugniatać na formie. Pod koniec poprzebijać ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Na górę
zetrzeć na tarce połowę drugiej części ciasta. Następnie utworzyć kolejną
warstwę masy makowej, a na nią rozsmarować nutellę i posypać migdałami. Na
całość zetrzeć resztę ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40 min w 180
stopniach.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz