niedziela, 8 lutego 2015

Przepis na sernik z rosą




"Sernik z rosą"







Składniki:

       ciasto

  •  3 szklanki mąki 
  •  1/2 szklanki cukru 
  •  3 żółtka 
  •  2 jajka 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  1/2 kostki masła

       masa serowa

  •  1 kg twarogu półtłustego 
  •  1 szklanka cukru 
  •  1/2 szklanki oleju
  •  2 szklanki mleka 
  •  budyń śmietankowy bez cukru (35 g) 
  •  2 jajka 
  •  3 żółtka

       rosa

  •  6 białek 
  •  1 szklanka cukru





Przygotowanie:



Masło rozpuścić w garnku lub pokroić na drobne kostki i zagnieść z wszystkimi składnikami na ciasto. Całość włożyć do lodówki( ja wkładam do zamrażalki, bo szybciej)


Twaróg zmielić lub kupić zmielony i wymieszać ze składnikami na masę serową. Najlepiej całość zmiksować. Masa ma być bardzo rzadka.


Blaszkę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na papier wyłożyć schłodzone ciasto. Ze względu na zbyt duże zmrożenie urywać po kawałku i układać na blaszce. Następnie poprzekłuwać widelcem.


Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec ok 1 godzinę.


Ok 20 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dodać odrobinę soli i cukier. Puszystą piankę wyłożyć na ciasto i piec aż się zarumieni na lekko brązowo.



Sernik przechowywać w lodówce.




Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz