"Sernik z rosą"
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
- 2 jajka
- 3 żółtka
rosa
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku lub pokroić na drobne kostki i zagnieść z wszystkimi składnikami na ciasto. Całość włożyć do lodówki( ja wkładam do zamrażalki, bo szybciej)
Twaróg zmielić lub kupić zmielony i wymieszać ze składnikami na masę serową. Najlepiej całość zmiksować. Masa ma być bardzo rzadka.
Blaszkę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na papier wyłożyć schłodzone ciasto. Ze względu na zbyt duże zmrożenie urywać po kawałku i układać na blaszce. Następnie poprzekłuwać widelcem.
Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec ok 1 godzinę.
Ok 20 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dodać odrobinę soli i cukier. Puszystą piankę wyłożyć na ciasto i piec aż się zarumieni na lekko brązowo.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz