sobota, 6 września 2014

Przepis na leczo z kabaczka



„ Leczo z kabaczka”




Składniki:

· 3 średnie kabaczki
· 20 większych pieczarek
· 3 cebule
· 3 papryki(dowolne kolory)
· 8 pomidorów, 2 ząbki czosnku
· 600 g cienkiej kiełbasy
· 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka  pieprzu
· 1 łyżeczka oregano, szczypta  vegety lub pół  kostki rosołowej)
· szczypta cukru
· 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
· 4 liście laurowe
· ziele angielskie
· masło do smażenia
· 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej


Przygotowanie:



Kabaczka obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy oraz siekamy. Podobnie robimy z pieczarkami. Umyte papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki,.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i podsmażamy kiełbasę z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pieczarki i paprykę doprawiając szczyptą pieprzu oraz vegety. Całość przekładamy do garnka, do którego dodajemy również kabaczka, ziele angielskie i liście laurowe. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory ze szczyptą soli oraz oregano . Całość w garnku wstawiamy na mały palnik i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu, doprawiając koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru, łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu mielonego, łyżeczką oregano i opcjonalnie ostrą mieloną papryką. Podajemy z ryżem ( lub chlebem).







Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz