wtorek, 27 listopada 2018

Biszkopt z bezą, chałwą i snickersem



Ciasto z bezą, masą chałwową i masą snickersową 




Biszkopt




Składniki:
5 żółtek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i pozostawić do bezy. Żółtka ubić z cukrem do kremowej masy, stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę dalej ubijając ale na niskich obrotach. Formę o średnicy ok 23-25 cm wyłożyć papierem. Masę wylać do formy i piec ok 30 minut w temperaturze 170 C. Po upieczeniu biszkoptu wyjąć formę i w celu nie marnowania nagrzanego piekarnika wstawić  wcześniej przygotowaną bezę ( poczekać aż temperatura spadnie do 130 C.

Beza




Składniki:
5 białek
1 szklanka cukru (250 gram)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu

Przygotowanie:
Białka ubić na wysokich obrotach wraz z cukrem. Następnie dodać do dosyć sztywnej masy mąkę i cukier ubijając jeszcze około 2 minut. Puszystą i lśniącą masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( konsystencja kremowa). Piec w temp. 130 C przez ok. 30 minut. Potem jeszcze przez 2 godziny suszyć w temp. 100C.

Masa chałwowa (budyń + chałwa)

Budyń

Składniki:
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
0,7 l mleka
Pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Budyń zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko z użyciem mniejszej ilości mleka, czyli na 2 opakowania zużyć nie 1 litr mleka a ok 0,7l ( w celu zachowania odpowiedniej gęstości).
Gdyby ktoś wyrzucił za szybko opakowanie podaję przepis. Od 0,7 l zimnego mleka odlać ¼ szklanki i wymieszać z proszkiem z opakowania. Pozostałą ilość mleka zagotować, wlać przygotowaną rozrobioną mieszankę i gotując jeszcze ok 1 minutę ciągle mieszając. Dodać cukier i ponownie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Chałwa

Składniki:

Ok 200-250 gram chałwy (2 batoniki)
½  szklanki mleka
¼ kostki masła
Przygotowanie:

Mleko zagotować. Masło utrzeć z pokruszoną chałwą. Dodać podgrzane mleko. Całość wymieszać a następnie dodać przygotowany wcześniej budyń.


Masa snickersowa:

Składniki:
4 łyżki oleju kokosowego lub ¼ kostki masła
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki mleka
2 łyżki kakao
4 batoniki snickers
100 gram czekolady mlecznej ( tabliczka)
150 gram orzeszków ziemnych ( posiekanych)

Przygotowanie:
Olej rozpuścić w garnku razem z cukrem, dodać połamane batoniki i mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści. Następnie dodać mleko i kakao cały czas mieszając. Na koniec wsypać orzechy. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia. Pamiętać, aby zdążyć wylać masę na ciasto zanim całkiem stężeje.


Łączenie warstw

 


Dodatkowe składniki:
Sok z cytryny
Kieliszek spirytusu
Dżem z aronii ( może być inny ale ważne żeby był lekko gorzki)
Kilka kostek czekolady do ozdoby

Przygotowanie:
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić poziomo na dwie części. Górną warstwę odwrócić środkową częścią do góry i wsadzić z powrotem do formy (skorupką do dołu). Warstwę biszkoptu pokropić mieszanką soku z cytryny i spirytusu (lub wody). Na spód wyłożyć masę chałwową i przykryć drugą warstwą biszkoptu. Biszkopt posmarować dżemem i przykryć upieczoną i ostudzoną bezą. Na beze wylać masę snickersową i ozdobić wedle uznania. Np. kawałkami czekolady lub cukierków czekoladowych.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz