piątek, 15 sierpnia 2014

przepis na szarlotkę


" Szarlotka"



Składniki:

  •  500 g mąki
  •  50 g cukru
  •  1 mały proszek do pieczenia
  •  5 żółtek
  •  1 kostka masła
  •  szczypta soli
  •  1 cukier waniliowy
  •  50 ml mleka
  •  2 kg jabłek
  •  250 g cukru pudru (lub zwykły)
  •  cynamon
  •  5 białek
  •  daktyle ( 150 g)




Przygotowanie:(czas przygotowania 30 min; pieczenia 50 min.)


Z podanych składników (1-6) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy mleko, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika. Na ciasto rozkładamy drobno pokrojone jabłka połączone z cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka układamy pokrojone daktyle. Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją ciastem z zamrażalnika startym na tarce o dużych oczkachPieczemy ok 50 min w 180OC










Smacznego : )




1 komentarz:

  1. Pyszny przepis, czekam na następną degustację. :) Kasia

    OdpowiedzUsuń